Siras, een bovengemiddeld BCH-lid

 

Het echtpaar Ton en Coby de Roos is eigenlijk niet weg te denken bij Businessclub De Heuvelrug. Ze zijn al 27 jaar lang lid en in die periode zeer actief geweest. Coby als gastvrouw, secretaris en eigenlijk alleskunner en Ton in een commerciële rol. Hun liefde voor DOVO is groot: nog altijd missen ze geen enkele wedstrijd van het eerste elftal.

In hun woning in Achterberg, de geboorteplaats van Coby, kijken ze terug op een mooi voetbalvoorjaar. “Het was fantastisch wat DOVO 1 presteerde door in de Derde Divisie te blijven. Het publiek bij de wedstrijden was prachtig om te zien. Je voelt dat er weer eenheid ontstaat binnen de club. Mooi!”

Ondernemers

Het echtpaar is al 47 jaar met elkaar getrouwd. Coby (nu 68) was destijds 21 jaar, Ton (71) was toen 24 jaar oud. Coby werd al op jonge leeftijd zelfstandig ondernemer. Met Siras richtte ze zich op de diensten Secretariaat, Inkoop, Receptie, Administratie en Service. Ton werkte aanvankelijk in de bouw, tot hij in vakantietijd wat pakketjes ging rondbrengen voor een reclamebureau. “Dat zat op hetzelfde bedrijvencentrum in Wageningen als waar Coby kantoor hield. Ik reed naar Den Haag of Rotterdam en was meestal rond het middaguur weer terug. Vervolgens zag ik ’s middags taxi’s af en aan rijden.”

Het bracht hem op het idee een eigen koeriersbedrijf te beginnen, als een van de eerste in Nederland. “Binnen een jaar had ik bijna tien oproepkrachten in dienst. Iedereen met spoedritten kwam bij mij uit. Het bedrijf van Coby vormde een perfecte combi: zij deed alle administratieve en organisatorische zaken en ik reed elke dag gemiddeld 1.000 kilometer. Niet alleen in Nederland, maar tot aan Tsjechië en Polen toe. We hebben gouden jaren gehad.”

Junioren A

Ze meldden zich aan bij Businessclub De Heuvelrug, maar daar was al een koeriersbedrijf lid. En in die tijd hanteerde de BCH nog een beleid van exclusiviteit: één lid per branche. Het bracht Ton noodgedwongen bij GVVV. “Daar wisten ze dat ik eigenlijk een DOVO-jongen was, dus ik werd niet echt een van hen. Gelukkig paste de BCH het beleid snel aan, dus na een jaar kwamen we alsnog aan de rode zijde van Panhuis terecht.”

De liefde voor DOVO kwam aanvankelijk van Ton. Hij had er vanaf z’n zevende levensjaar gevoetbald. “Tot en met de junioren A1. Gijp van de Scheur was onze trainer, een superkerel. In mijn ogen heeft hij DOVO groot gemaakt, in beleving maar ook in discipline en opvoeding. Na uitwedstrijden – bijvoorbeeld in Volendam – gingen we vaak in Amsterdam stappen. Mooiste tijd van m’n leven.”

Ton de Roos maakte anderhalf jaar onderdeel uit van DOVO 1. “Ik ben eens ingevallen bij Quick Boys en gaf twee voorzetten waaruit werd gescoord.”

Nog fanatieker

Eenmaal bij DOVO’s businessclub ontpopte het echtpaar De Roos zich tot actieve leden. Ton was bijna tien jaar lang actief in een commerciële rol. Coby ging het BCH-bestuur bijstaan met secretariële taken en kwam zo ook in het bestuur van de FSD terecht, de stichting die alle contractuele zaken regelt rond DOVO 1. “Ik was nog fanatieker dan Ton”, zegt Coby. “Ik wist alles van die jongens. Voor menig speler was ik als een soort moeder. Die dankbaarheid die ik daarvoor terug kreeg, was mooi en is eigenlijk nog steeds mooi.”

Hoewel Coby zelf geen bestuurslid was, zat ze in een secretariële rol vaak aan tafel bij vergaderingen en bleek ze menig besluit te nemen. “Als ze er niet uitkwamen, vroegen ze steevast: ‘Wat zou jij doen, Coby?’. En dan gaf ik mijn mening. En 9 van de 10 keer werd dat het besluit.”

“Ze vertelde mij nooit wat over zaken die speelden binnen de FSD, over contracten of nieuwe spelers, enzovoorts”, weet Ton nog. “Nooit! Als ik iets van een ander zou horen, was het prima, maar niet van haar.”

Met veel liefde

Met Siras sponsorden Ton en Coby de Roos jarenlang de kleding (voor wedstrijden en vrije tijd) van DOVO 1. Ze waren tien jaar lang Zilver Sponsor van de BCH en vervolgens een tijdlang Goud Sponsor. “We hebben geen kinderen en verdienden goed. We hebben het al die jaren met veel plezier gedaan.” En die liefde brandt nog steeds, want Ton en Coby zijn vast van plan ook komend seizoen geen duel van DOVO 1 te missen.

 

Wil je dit bedrijf ontmoeten? 
Kom dan naar ons volgende event

Bekijk de agenda