Broers koesteren de herinneringen

Businessclub De Heuvelrug viert komend jaar haar 30-jarig bestaan. Eén van de oprichters in 1993 is Henk van Ree. Na zijn overlijden in 2012 zetten zijn zoons Jan (52) en Arjen (50) het lidmaatschap van de BCH voort. “Deze businessclub is gelieerd aan DOVO, dus zijn wij lid”, zo klinkt het als vanzelfsprekend.

Jan en Arjen zijn kinderen van het Panhuis, de bakermat van DOVO. “Onze vader kwam uit Amerongen, voetbalde daar bij DVSA. Maar onze ouders verhuisden naar Veenendaal, naar het Panhuis, op de plek waar vroeger de ingang naar het DOVO-veld was. Daar zijn wij beiden geboren. De ouders van onze moeder Mini hadden aan het Davidsplein de Joro Bazar. Lard van den Berg woonde vlakbij ons. DOVO is er met de paplepel ingegoten.”

De broers voetbalden beiden als pupillen bij DOVO. Ze stopten ermee in hun tienerjaren om het op volwassen leeftijd weer op te pakken. “We hebben samen een aantal jaren in DOVO 11 gevoetbald.” Met dat team maakte Arjen later, onder leiding van Hennie van Braak, nog een trip naar Curaçao: “Een fantastische belevenis.”

Oprichting BCH

De naam Hennie van Braak is gevallen. Hij was de eerste voorzitter van de businessclub, Henk van Ree de penningmeester. “We gingen vaak met mijn vader mee naar thuiswedstrijden van DOVO 1”, kijkt Arjen terug. “Ik weet nog dat mijn vader een periode lang telkens zei: ‘Ik moet eerst even wat mensen spreken. We gaan iets bijzonders doen bij DOVO’. Een tijdje later werd de businessclub opgericht.”

Het werk van de penningmeester werd hoofdzakelijk door Arjen verricht. “Ik was net van school en in het bedrijf begonnen. De hele facturatie en administratie van de BCH mocht ik doen. Van de eerste opbrengst zijn ballen voor de jeugd gekocht, weet ik nog. Later volgde de bouw van het businesshome.”

Van Ree Media & Communicatie en Mailingcentre

Jan en Arjen hadden in 1995 hun eerste gezamenlijke onderneming: J&A Print. “Later zijn we een VOF met onze ouders aangegaan”, vertelt Jan. “En in 2001 hebben we de drukkerij van ze overgenomen.”

Drukwerk en grafische vormgeving vormen nog altijd de kernactiviteiten. Sinds 2019 is er ook het zusterbedrijf Mailingcentre. “Daarmee verzorgen we mailings en doen we in-, om- en verpakwerkaamheden en fulfilment. De bedrijven zijn complementair aan elkaar. Vaak volgt op drukwerk de verzending en andersom: als bijvoorbeeld promotieartikelen worden verzonden zit daar vaak een stuk drukwerk bij”, aldus Jan.

Arjen noemt nog enkele voorbeelden. “Laatst hebben we 12.000 kledingstukken gesorteerd, op maat en op kleur, en verpakt om ze vervolgens naar verschillende bekende warenhuizen te distribueren. Voor diverse gemeenten verzorgen wij de WOZ-aanslagen. Wij kunnen gemakkelijk drukken, printen en couverteren. Daarnaast kunnen we onze klanten scherpe porto-tarieven aanbieden.”

DOVO Nieuws

Door de aard van hun werkzaamheden raakten de broers ook betrokken bij vrijwilligerswerk bij DOVO. “Wij hebben jarenlang de opmaak, druk en afwerking van het clubblad DOVO-Nieuws verzorgd. Samen met Erik Westerhout, Kees van der Scheur en wijlen Ad van Manen. Met hem hebben we tevens het jubileumboek DOVO 60 jaar gemaakt. Het is mooi om te zien als mensen hun vrije tijd als vrijwilliger willen besteden om iets voor een ander te betekenen.”

Visitekaartjes

Het lidmaatschap van Businessclub De Heuvelrug is, zoals gezegd, een vanzelfsprekendheid. “Het commerciële belang is echt secundair”, stelt Arjen. “Ik bezoek wel bijna altijd de netwerkbijeenkomsten, hoor”, vult Jan aan. “Elke eerste dinsdag van de maand en netwerklunches. Natuurlijk spreek ik dan ook veel van onze klanten. Maar ik loop daar niet met visitekaartjes rond. Ben je mal! Nee, het is vooral leuk en gezellig.”

Herinneringen

Jan voetbalde tot voor kort nog bij VVA Achterberg, maar een kapotte knie heeft daar een einde aan gemaakt. Arjen is regelmatig op vrijdagavonden op het hoofdveld van DOVO te vinden voor een potje voetbal met de 35-plussers. Arjen: “Het is inmiddels meer 50+ trouwens. Nieuwe aanwas is van harte welkom.”

Bij het eerste elftal van DOVO gaan ze zo nu en dan kijken. “Bij 30 jaar BCH denk ik aan prachtige kampioenswedstrijden die DOVO heeft gespeeld”, zegt Jan. “Zoals die twee beslissingswedstrijden tegen GVVV, of een wedstrijd om het algehele zaterdagkampioenschap bij Quick Boys. Mooie herinneringen.”

Verjonging

Ze hopen beiden dat die tijden nog eens terugkomen. “Het zou mooi zijn als DOVO weer eens een echte topper kan halen, zoals Ronald Spelbos, Frans Adelaar en Michel Boerebach. Aan de hand van zo’n topper kunnen de spelers eromheen groeien, vooral ook de eigen DOVO-jongens.”

Daar zal nog het nodige geduld voor nodig zijn, beseffen ze. Maar ze zien goede ontwikkelingen. “De oude garde is inmiddels verjongd en dat is goed. Dat geeft nieuw elan. De businessclub is ooit opgericht door echte DOVO-mensen. Dat verenigingsgevoel komt weer een beetje terug.”

Wil je dit bedrijf ontmoeten? 
Kom dan naar ons volgende event

Bekijk de agenda

DOVO - Harkemase Boys

Staat deze wedstrijd al in je agenda? Deze zaterdag speelt DOVO om 14:30 uur tegen de Harkemase boys. Je bent natuurlijk van harte welkom om de wedstrijd te komen bekijken vanuit...